Иран обяви, че ще предприеме реципрочни мерки след решението на ЕС да добави към терористичния списък двама иранци и звено на иранското разузнаване, информира "Ройтерс".

Вчера Европейският съюз постигна съгласие да прибави имената към списъка и да замрази активите на въпросните ирански граждани, след като Холандия обвини Иран в убийството на двама души на холандския земя. Франция и Дания пък обвиниха Техеран в организиране на политически убийства в Европа.

Иран обяви за "първокласни идиоти" някои властимащи в САЩ

Иран обяви за "първокласни идиоти" някои властимащи в САЩ

Защото предвидили падането на режима в Техеран

Въпреки че решението отчасти е символично, тъй като един от мъжете е в затвор в Белгия, за първи път ЕС налага санкции на Иран от отмяната на ресктриктивните мерки срещу Ислямската република преди три години във връзка с ядреното споразумение.

Говорителят на Министерството на външните работи на Иран Бахрам Касеми определи действията на ЕС като "нелогични" и "изненадващи".

11 г. затвор за бивш министър в Израел, шпионирал за Иран

11 г. затвор за бивш министър в Израел, шпионирал за Иран

След споразумение с прокуратурата

"Иран ще приеме необходимите мерки в отговор на тези действия и в рамките на реципрочността", се казва в съобщение на говорителя.

Ислямската република твърди, че обвиненията имат за цел да навредят на отношенията с ЕС.

Иран стои зад две политически убийства, разкри Холандия

Иран стои зад две политически убийства, разкри Холандия

Иран е замесен в политическо убийство на двама холандски граждани

Касеми обвини ЕС в поддържане на "терористични групи" като "Муджахидините на народа" (Организацията на муджахидините на иранския народ - "Муджахидин халк") - група, която се опитва да свали иранското правителство.