Върховният лидер на Иран Али Хаменеи нарече някои американски властимащи "първокласни идиоти", след като ги осмя във връзка с това, че са предвидили разпадането на Ислямската република, съобщава "Франс прес".

"Някои американски властимащи се преструват, че са луди. Разбира се, че не съм съгласен с това, но те са първокласни идиоти", настоя той в реч в Техеран.

Помпео обеща засилване на натиска срещу Иран

Помпео обеща засилване на натиска срещу Иран

Предстои Помпео да посети общо 8 държави в региона, където ще търси подкрепа срещу Иран

Хаменеи захапа американските политици, които прогнозираха, че ще има смяна на режима в Иран до края на 2018 г.

"Преди известно време един американски политик заяви, сред събрание на терористи и бандити, че се надява да отпразнува тази Коледа в Техеран", коментирал Хаменеи.

"Коледа беше преди няколко дни. Ето как работят изчисленията и прогнозите на САЩ", допълнил върховният ирански лидер.

Иран изпраща бойни кораби в Атлантическия океан
Обновена

Иран изпраща бойни кораби в Атлантическия океан

До задния двор на САЩ

Не е ясно кой американски политик Хаменеи е имал предвид, но членове на администрацията на президента Доналд Тръмп призоваха за промяна на режима и прогнозираха, че това ще се случи скоро.

Това включва съветника по националната сигурност Джон Болтън - дългогодишен застъпник за смяна на режима, - който често говори на събрания на емигрантската опозиционна групировка "Народни муджахидини на Иран", смятана за терористична от държавното ръководство на Иран.

"Преди 2019 г. събралите се тук ще празнуваме в Техеран", изтъкнал Болтън пред среща на групировката в Париж през юли 2017 г.

Хаменеи отбелязал още, че санкциите на САЩ оказват натиск върху Иран и народа му.

Тръмп изтегли САЩ от международното ядрено споразумение за иранската ядрена програма през май 2018 г. и възобнови санкциите срещу Техеран.

"Санкциите оказват натиск върху страната и народа. Американците доволно казват, че тези санкции са безпрецедентни в историята", посочил аятолахът и допълнил: "Да, те са безпрецедентни. А поражението, с което ще се сблъскат американците, ще бъде безпрецедентно, по волята на Аллах."