Седем души бяха арестувани при акции в Германия в сряда срещу предполагаеми членове на мрежа, която е помогнала за финансирането на дейностите на екстремистката групировка "Ислямска държава" в Сирия, съобщиха прокурори, цитирани от Асошиейтед прес.

Заподозрените - четири жени и трима мъже, с германско, турско, мароканско и косовско гражданство - бяха арестувани в пет германски провинции, докато следователите претърсиха 19 имота в Германия и един в Холандия, се казва в изявление на федералните прокурори. Заподозрените са обвинени в подкрепа на чужда терористична организация и в някои случаи в нарушаване на законите за износ.

Прокурорите твърдят, че заподозрените са били "финансови посредници" в мрежа, в която двама поддръжници на ИД в Сирия са търсили дарения за групата чрез Telegram от 2020 г. насам. Твърди се, че те са събирали и са помагали за прехвърлянето на дарения.

Парите са били използвани за укрепване на ИД и по-специално за подобряване на доставките на членовете на групировката, държани в два лагера в Северна Сирия, казаха прокурорите. В някои случаи, добавиха те, парите са позволили на затворниците да избягат или да бъдат изведени нелегално от лагерите Ал-Хол и Рож.

Най-малко 65 000 евро общо са били прехвърлени в Сирия от мрежата за финансиране, според прокурорите.

Арестите от сряда бяха свързани с множество други разследвания на хора, обвинени в дарения на мрежата, в която бяха претърсени повече от 90 други имота, добавиха те.

В Белгия задържаха 7 души за планиране на терористична атака

В Белгия задържаха 7 души за планиране на терористична атака

Повечето от чеченски произход