Властите са задържали седем души, повечето от чеченски произход, по подозрение в планиране на терористична атака в Белгия, съобщи федералната прокуратура в четвъртък, съобщава АП.

Службата каза в изявление, че заподозрените все още не са избрали точна цел, но полицията все пак е решила да ги прибере за разпит.

"Всички те са заподозрени в подготовка на терористична атака в Белгия", се казва в изявлението. "Следователят ще реши на по-късен етап дали да ги изправи пред себе си и евентуално да издаде заповед за арест."

Трима от заподозрените са белгийски граждани, според федералните прокурори. В изявлението на службата се казва, че и седемте се предполага, че принадлежат към група от "твърди поддръжници" на екстремистката групировка "Ислямска държава".

"Възможните обвинения са опит за терористично убийство, участие в дейностите на терористична група и подготовка на терористична атака", се казва в изявлението.

Белгия беше засегната от няколко терористични атаки през последното десетилетие, включително самоубийствени атентати през 2016 г., които убиха 32 души и раниха стотици други в метрото и на летището в Брюксел.