Германия очаква Израел да адаптира военната си стратегия, за да предотврати страданията сред палестинските цивилни, каза в понеделник външният министър Аналена Бербок, отбелязвайки лека промяна в Берлин към по-критична позиция на своя съюзник.

Германия твърдо защитава правото на Израел да се защитава след атаките на Хамас на 7 октомври, подчертавайки задължението си да застане на страната на страната в изкупление за извършването на Холокоста, в който загинаха шест милиона евреи.

Правителството е изправено пред обвинения - включително от видни еврейски жители в Германия - че е допуснало чувството за вина да засенчи отговора му на отмъщението на Израел, което предизвика хуманитарна криза в Газа.

Германски правителствени служители все по-често подчертават необходимостта Израел да се придържа към международното право в отговора си на атаките на "Хамас", но в повечето случаи избягват директната критика на действията му в палестинските територии.

Това се промени през последната седмица, като обикновено по-откровеният министър на външните работи Бербок води обвинението.

"Очакваме Израел... да позволи повече хуманитарна помощ, особено на север, за да гарантира, че военните му действия са по-целенасочени и причиняват по-малко цивилни жертви", каза министърът на пресконференция в Дубай в кулоарите на ООН за климата връх.

"Въпросът как Израел води тази битка е централен за перспективата за политическо решение", добави Бербок.

Германският канцлер Олаф Шолц, който запали първата свещ на гигантската менора в Берлин за еврейския празник Ханука миналата седмица в знак на солидарност с еврейския народ, не беше толкова откровен в критиките си.

Шолц все повече призовава Израел да позволи повече хуманитарна помощ в Газа и осъди насилието на еврейските заселници на Западния бряг, включително в телефонен разговор в събота с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Министерството на външните работи миналата седмица заяви, че приветства налагането от САЩ на санкции на редица израелски заселници заради атаки срещу палестинци в окупирания Западен бряг и призова ЕС да обмисли подобни санкции.

Пратеници на Съвета за сигурност на ООН отиват в Рафах
Обновена

Пратеници на Съвета за сигурност на ООН отиват в Рафах

САЩ не изпратиха свой представител, което следва ветото на САЩ миналата седмица