Германското правителство публикува информационен бюлетин за политиката по сигурността и бъдещето на въоръжените сили.

Документът от 133 страници е първият от 12 години насам, който касае ангажиментите на Германия и се спира на заплахата от тероризма и разпространението на оръжие за масово унищожение, а също и бъдещите военни мисии на германските сили, съобщава Дойче веле.

Властите уведомяват, че страната ще продължи да участва с военни части в борбата срещу тероризма, но освен това планират да играят по-голяма роля в разрешаването на регионални конфликти, по отношение на защитата на човешките права и свободната търговия.

80 на сто от нашата търговия е по море, което естествено предполага сигурност на доставките на горива и суровини, каза германският министър на отбраната Франц-Йозеф Юнг.

По думите му след нападението срещу петролен танкер в пролива Хормуз през 2002 година е ясно, че подобни терористични актове трябва да бъдат избегнати, когато става дума за енергийната сигурност и доставки и свободната търговия.

Правителственият документ същевременно се спира на опасността да се постави ударение изключително върху военното решаване на международни въпроси, като посочва, че търговията, диплоацията и помощите за развитие са също толкова важни в подобни случаи.

В момента Германия разполага с около 9 000 войника зад граница , а според оповестената стратегия числеността им може да нарасне до 14 000 души.

Бюлетинът в голяма степен се заема да определи националните интереси на Германия.

В него САЩ са определени като близък съюзник от изключително значение за страната, а продължаващото близко сътрудничество с НАТО остава основата на общата сигурност на Германия и Европа.

Министърът на отбраната Юнг отново подчерта, че е необходима възможността военните сили да бъдат използвани на територията на страната, което в момента е противоконституционно.

Той подчерта, че не става дума за  това армията да изпълнява функции на полицията, а за гарантиране на възможността за нейната намеса при изключителни случаи, като например предотвратяването на терористични нападения от въздуха.