Германия няма нужда от връщане на всеобщата наборна военна служба. Това заяви генералният инспектор на Бундесвера Карстен Бройер, съобщава НТВ.

Според Бройер най-важният ресурс на германските въоръжени сили е военният и гражданският персонал. "Трябва да използваме нови и иновативни начини да се борим за най-добрите умове в епохата на демографски промени Не се стремя към възстановяване на всеобщата наборна военна служба", каза той.

Казусът се повдига на фона на руската агресия срещу Украйна.

Редовната военна повинност в Германия беше отменена през март 2011 г. Решението влезе в сила през юли същата година. Мъжете вече не бяха задължени да изпълняват задължителна военна служба в армията или да я заменят с алтернативна гражданска служба. В същото време както мъжете, така и жените имат право да служат в армията на доброволни начала.

Наборната военна служба е въведена в Западна Германия през 1956 г. През 60-те години на миналия ХХ век периодът на военната служба достига 18 месеца, след което постепенно се намалява. През 2011 г., когато военната повинност беше отменена, срокът на службата беше шест месеца.

Ръководителят на германското министерство на отбраната Борис Писториус нарече решението за премахване на всеобщата военна служба погрешно.

Борис Писториус пред "Билд": Светът би бил по-добро място без Путин

Борис Писториус пред "Билд": Светът би бил по-добро място без Путин

Германия ще подкрепя Украйна

В същото време германският канцлер Олаф Шолц смята, че няма смисъл от връщането ѝ.