Европейският вътрешен комисар Франко Фратини предложи въвеждането на "синя карта" по подобие на американските "зелени карти".

Картата ще разрешава престой до 2 години за хора от страни извън ЕС.

В Германия това предложение се натъкна на сериозни критики, съобщава Дойче веле.

Германското правителство не подкрепя плановете на комисаря Франко Фратини, чрез т.нар. "синя карта" да бъдат привлеченимилиони чужденци- висококвалифицирани кадри, на работа в ЕС.

Особено остро реагира на идеята германският ресорен министър Франц Мюнтерферинг.

По думите му, това не било работа на вътрешните министри, нито на европейския комисар, отговарящ за вътрешната политика.

Въпросът за имиграционната политика е чисто национална тема, смята германският социалдемократ, който наскоро излезе със свое собствено предложение затова, как на германския пазар да бъдат привлечени висококвалифицирани електронни и машинни инженери от новите страни-членки на ЕС.

На първо място ние трябва да се стремим да изчерпим възможностите на националния пазар на труда в Германия, заяви министърът на икономиката Михаел Глос.

Според министър Глос, Германия не може да привлече масово квалифицирана работна ръка към своя пазар на труда защото нуждите й са временни.

Образно казано, това означава да отвориш и веднага след това отново да затвориш крана на чешмата, смята министърът.

Неговият колега - вътрешнополитическият говорител на фракцията-социалдемократи в Бундестага Дийтер Вийфелсшпюц предупреждава и за възможни проблеми с интеграцията.

Вийфелсшпюц определи предложението на комисаря Фратини като "много странно".

За германските социалдемократи важи правилото, че докато в Германия има милиони безработни, германският пазар на труда трябва да е приоритетен въпрос.