Провинцията Саксония-Анхалт е включила сред изискванията за получаване на германско гражданство писмено потвърждение, че кандидатът "признава правото на държавата Израел да съществува и осъжда всякакви усилия, насочени срещу нейното съществуване", пише "Би Би Си".

Дойче Веле съобщи, че указ с ново изискване е изпратен до общините на Саксония-Анхалт през ноември.

Вътрешният министър на провинцията Тамара Цишанг призова други провинции да последват примера на Саксония-Анхалт в навечерието на срещата на провинциалните и федералните министри. Този район се намира в Източна Германия, на територията на бившата съветска окупационна зона и ГДР.

Както следва от публикации в германските медии, изискването се отнася за кандидатстващите за гражданство чрез натурализация, тоест имигранти, които са живели в Германия от дълго време. Потомците на емигранти от Германия получават гражданство на различна основа.

Отказът да се подпише декларацията за признаване на Израел ще бъде основание за отказ на гражданство и също така ще бъде документиран за бъдещи молби.

През 2008 г. канцлерът Ангела Меркел включи запазването на държавата Израел сред основните държавни интереси на Германия. Страната смята това за своя специална историческа отговорност след ужасите на Холокоста - масовото унищожение на приблизително 6 милиона европейски евреи.

Инструкциите на Цишанг гласят, че по принцип трябва да се отказва гражданство на чужденци, които участват в дейности срещу либералния политически ред в Германия, и че така се препоръчва да се третират всякакви антисемитски изявления или действия.

Великобритания призова от Западния бряг за увеличаване на помощта за Газа

Великобритания призова от Западния бряг за увеличаване на помощта за Газа

Британският министър на отбраната Грант Шапс посети Рамала на Западния бряг