Германските производители на оръжия ще се нуждаят от помощ от правителството, ако искат да намалят зависимостта си Китай и в същото време да продължат да се конкурират с американските компании. Това съобщи Асоциацията на германската отбранителна индустрия, цитирана от Ройтерс.

Ханс Кристоф Ацподиен, ръководител на Bundesverband der Deutschen Sicherheits- und Verteidigungsindustrie (BDSV), посочи, че отбранителната индустрия на САЩ, под натиск на правителството, се е отървала от зависимостта си от Пекин през последните години. Германските производители на оръжия не са били принудени да последват примера, но са длъжни да бъдат подложени на натиск да го направят рано или късно, смята той.

Осъзнаването на Берлин за ситуацията се е повишило, но местната отбранителна индустрия все още чака конкретни стъпки, които да бъдат предприети, отбеляза Ацподиен. По думите му може да се обмисли създаването на национални резерви за ресурси, които са особено важни.

Човек може също така да следва американския пример и да използва публични пари, за да намали зависимостите (от Китай) при производството на отбранителни продукти, като плаща премия за стоки, които са произведени без китайски суровини, допълни той.

Ханс Кристоф Ацподиен предупреди, че бизнесът на германските производители на оръжия ще бъде изложен на риск, ако избухне война между Китай и Тайван. Според него такава война може да предизвика санкции срещу Пекин, които германските компании ще трябва да спазват, или пък Китай ще намали износа на суровини, използвани от отбранителната индустрия.

Германската отбранителна индустрия зависи в голяма степен от китайските суровини като редкоземни елементи.

САЩ измести Китай като основен търговски партньор на Германия

САЩ измести Китай като основен търговски партньор на Германия

Стокообменът между Германия и САЩ през първото тримесечие на годината възлиза на 63 млрд. евро