Германската полиция планира допълнителни арести в рамките на разследването срещу крайнодясната група, която според прокурорите се е готвела да извърши държавен преврат и да постави бивш член на германско кралско семейство като национален лидер, предава Ройтерс.

Разследващите казаха, че групата, много от които са били членове на движението Reichsbuerger (Граждани на Райха), е планирала да постави аристократа принц Хайнрих XIII Ройс като лидер на страната и е открила доказателства, че някои членове са планирали да щурмуват Бундестага и да арестуват депутати.

Хайнрих е потомък на кралския род Ройс в източната провинция Тюрингия. Той е на 71 години и работи като предприемач на недвижими имоти и беше арестуван във финансовата столица на Германия Франкфурт в сряда.

Деветнадесет от предполагаемите заговорници бяха задържани в сряда, докато други шестима трябваше да бъдат изправени пред съдия в четвъртък, казаха прокурорите. Много от заподозрените са на възраст над 50 години и включват хора с крайнодесни убеждения, такива отричащи COVID и хора, които отхвърлят модерната германска държава.

Холгер Мюнх, ръководител на федералната полицейска служба, каза пред телевизия ARD в четвъртък, че броят на заподозрените по случая вече е 54 и че тази цифра може да нарасне.

"Имаме опасна смесица от хора, които следват ирационални убеждения, някои с много пари, други притежаващи оръжия и план за извършване на атаки и разширяване на техните структури", каза Мюнх.

Откриването на предполагаемия заговор дойде като шок в една от най-стабилните европейски демокрации и най-голямата икономика.

Нито родът Ройс, нито офисът на Хайнрих са отговорили на исканията за коментар.

Бивш депутат от крайнодясната Алтернатива за Германия също е сред задържаните, според прокурорите.

От прокуратурата казаха, че групата е била вдъхновена от теориите за конспирацията на дълбоката държава на германските движения Reichsbuerger и QAnon, чиито защитници бяха сред арестуваните след щурма на Капитолия на САЩ през януари 2021 г.

Членовете на Reichsbuerger не признават съвременна Германия и нейните граници. Някои са отдадени на стария германски "Райх" - монархията, като някои също споделят нацистки идеи и вярват, че Германия е под военна окупация.

В четвъртък полицията претърси ловна хижа в Тюрингия, за която се твърди, че принадлежи на Хайнрих.

Заместник-кметът на град Бад Лобенщайн каза, че до местните жители е изпратено писмо, в което им се казва, че паспортите, издадени от германските власти, не са валидни.

Министърът на вътрешните работи на Тюрингия Георг Майер обвини Алтернатива за Германия (АзГ), която е парламентарно представена, че се е превърнала в убежище за десни екстремисти и разпространява "фантазии за сваляне на държавата".

В изявление в сряда АзГ осъди усилията на крайнодясната група и изрази увереност в способността на властите да внесат яснота в ситуацията бързо и напълно.

"Кървавите пакети" до украински посолства - изпратени от офис на Tesla в Германия?

"Кървавите пакети" до украински посолства - изпратени от офис на Tesla в Германия?

31 украински мисии в 15 държави са получили зловещата пратка