Германската полиция e извършила внезапни проверки на 20 места в няколко провинции, удряйки организации, които са били забранени заради връзките си с ливанската радикална ислямистка групировка "Хизбула", информира ДПА.

Проверките са привели в действие забрана за трите групи - "Германско ливанско семейство", "Хора за хората" и "Дайте мир", която беше обявена на 15 април, заяви говорител на германското вътрешно министерство.

Внезапните полицейски проверки са били извършени в Бремен, Хесен, Хамбург, Долна Саксония, Северен Рейн Вестфалия, Шлезвиг-Холщайн и Рейнланд-Пфалц.

Чешкият парламент призна Хизбула за терористична организация

Чешкият парламент призна Хизбула за терористична организация

Позиция на Прага

"Онези, които подкрепят тероризма, няма да бъдат в безопасност в Германия", изтъкна говорителят на вътрешния министър Хорст Зеехофер в "Туитър".

"Без значение в каква маскировка се появяват неговите поддръжници, те няма да намерят сигурно убежище у нас", добави министърът, който в момента е в карантина вкъщи заради заразяване с коронавируса.

Полицейските действия са "послание към враговете на Израел: Германия стои рамо до рамо с народа на Израел", подчерта Пол Зиемяк, генерален секретар на управляващата Германия Християндемократическа партия (ХДС).

Германия забрани дейността на "Хизбула" на своя територия

Германия забрани дейността на "Хизбула" на своя територия

Това съобщи министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер

Твърди се, че трите забранени групи са събрали дарения и са уредили спонсорства за "семейства мъченици" на "Хизбула".

Министерството заяви, че младите поддръжници на "Хизбула" са по-склонни да участват в битката срещу Израел заради сигурността, че техните близки ще получат финансова подкрепа в случай, че те загинат.

Целта на организациите е да популяризират борбата на шиитската групировка срещу Израел, което противоречи на идеята за международно разбирателство, настояха от германското вътрешно ведомство.

Германия забрани дейността на "Хизбула" на своя територия през март 2020 г.

Контраразузнавателната служба на Германия изчислява, че понастоящем в страната има около 1 050 членове и поддръжници на "Хизбула".

Те не съставляват официална организация в Германия, но вместо това работят в неофициално качество, набирайки средства, наред с други дейности, според служители на службите за сигурност.

Понастоящем сунитската ислямистка палестинска групировка "Хамас" участва в интензивен конфликт с израелските военни в и около Ивицата Газа.