Камарата на депутатите (долната камара) на чешкия парламент прие резолюция, в която ливанското шиитско движение Хизбула се признава за терористична организация. Това съобщи във вторник вечерта Чешкото радио.

Долната камара задължи чешкото правителство да търси признаването на Хизбула като терористична организация на ниво Европейски съюз. Общността все още се придържа към концепцията за съществуването на политически и военни крила в нея. Само военното крило на Хизбула беше вписано в ЕС като терористична организация преди седем години.

Кралят на Саудитска Арабия настоя за разоръжаването на "Хизбула"

Кралят на Саудитска Арабия настоя за разоръжаването на "Хизбула"

Призова за цялостно решение по отношение на Иран

Междувременно документът, приет от депутатите, подчертава, че признаването на Хизбула като терористична организация не е враждебен акт срещу Ливан. Представители на движението са част от правителството на тази страна. Парламентаристите също така настояват правителството на републиката да подготви законопроект, въз основа на който в страната ще бъде съставен списък на терористичните организации, взаимодействието с които ще бъде забранено за жителите, организациите и предприятията на Чешката република.

САЩ налагат санкции на свързани с "Хизбула" компании и хора в Ливан

САЩ налагат санкции на свързани с "Хизбула" компании и хора в Ливан

"Хизбула" разкритикува САЩ, че възпрепятстват сформирането на ново ливанско правителство

Хизбула без разделение на политически и военни крила беше призната за терористична организация, по-специално от САЩ, Канада, Германия, Австрия, Великобритания, Холандия, Аржентина, Парагвай и Колумбия.