Германската полиция арестува двойка иракчани, за които се твърди, че са членове на "Ислямска държава" (ИД), по подозрение в геноцид и престъпления срещу човечеството за поробване на две язидски момичета, съобщиха от Федералната прокуратура, цитирана от Ройтерс.

Туана и Айша., чиито фамилни имена не се съобщават съгласно германския закон за неприкосновеността на личния живот, бяха арестувани във вторник за престъпления срещу две язидски момичета между 2015 и 2017 г. в Ирак и Сирия.

Прокурорите казаха, че момичетата са били физически малтретирани, многократно изнасилвани и им е забранено да изповядват религията си. Двойката е предала момичетата на други членове на ИД, преди да напусне Сирия през ноември 2017 г., се казва в изявление на прокурорите.

"Всичко това служи на целта на организацията да унищожи язидската религия", добавиха те.

Германските прокурори са използвали закони за универсална юрисдикция, които им позволяват да преследват престъпления срещу човечеството, извършени навсякъде по света, за да изправят такива случаи пред съда.

В забележително решение през 2021 г. германски съд осъди бивш член на ИД на доживотен затвор за участие в геноцид и престъпления срещу човечеството срещу язиди. Две години по-късно германските законодатели признаха за геноцид престъпленията, извършени от бойци на ИД срещу язидите в Ирак през 2014 г.

Джихадистката групировка уби хиляди язиди, пороби 7 000 язидски жени и момичета и прогони по-голямата част от 550 000-членната общност от прародината им в Северен Ирак.

Язидите са древно религиозно малцинство в Източна Сирия и Северозападен Ирак, което Ислямска държава атакува заради тяхната вяра, която съчетава елементи от зороастрийски, християнски, манихейски, еврейски и мюсюлмански вярвания.