Украинските въоръжени сили (ВСУ) са използвали в Курска област германски инженерен танк Wiesent, базиран на танка Leopard 1, съобщава Bild, позовавайки се на колумниста Юлиан Рьопке.

Според него няколко такива машини са били доставени на Украйна от Германия.

Инженерните танкове се използват за пробиване или създаване на отбранителни линии. За какво точно ВСУ е въвела "Визент" в битката, все още не е известно.

Рьопке говори и за възможните сценарии на движение на ВСУ в пограничните райони на Русия.

Той определи по-нататъшното напредване на украинските войски в руската Курска област като най-малко вероятния сценарий. Най-рискованият сценарий е ВСУ да укрепи позициите си на завладените в момента територии, тъй като в този случай Киев може да "загуби голям брой войски".

Рьопке заяви, че най-вероятният сценарий е суверенно изтегляне на войските, веднага след като Русия премести големи части от армията си в Курск.

По-рано Bild съобщи, че поне три германски БМП "Мардер" са участвали в атаката на ВСУ в Курска област. Заместник-ръководителят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев определи въпроса като реваншистки.

От 6 август в Курска област се водят боеве с украински военнослужещи. Областта се намира в режим на извънредно положение на федерално ниво. През нощта на 10 август там беше обявена антитерористична операция. Според НАК е имало "жертви сред цивилното население, разрушаване на жилищни къщи и други граждански обекти".

Русия: Украйна използва оръжия на НАТО при нахлуването в Курск

Русия: Украйна използва оръжия на НАТО при нахлуването в Курск

Обвинения от Кремъл

Киев заяви, че целта на операцията в Курска област е да засили преговорната си позиция. Руският президент Владимир Путин определи действията на ВСУ като "мащабна провокация" и обеща "достоен отговор".