Новият триумф на дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия” на провелите се вчера избори за местен парламент (ландтаг) на федералната провинция Мекленбург-Предна Померания позволи на германски политици да обявят „началото на края” на ерата на канцлера Ангела Меркел.

Според официалните данни първо място на изборите печели Германската социалдемократическа партия с 30,6 процента от гласовете. На второ място е „Алтернатива за Германия” с 20,8%, а чак на трето е партията на Меркел – Християндемократическия съюз (ХДС), с 19 на сто от гласовете. Следват „Левите” с 13,2 процента, Зелените с 4,8 и др.

Така, „Алтернатива за Германия” ще бъде представена вече в девет от 16-те ландтага.

„Може би днес започва началото на края на Ангела Меркел като канцлер”, коментира лидерът на десните популисти в Мекленбург-Предна Помераиня Лайф-Ерик Холм.  

Заместник-председателят на партията Александер Гауланд от своя страна изтъкна, че резултатите в Мекленбург „имат голямо символично значение” за кампанията за изборите за Бундестаг през 2017 г.  

„Очевидно е, че не може да се говори за засилване на ХДС, ако в собствената й област характерът на ХДС като „народна партия” е поставен под въпрос”, подчерта почетният председател на баварската партия Християнсоциален съюз (ХСС, която е дългогодишен съюзник на ХДС) Едмунд Щойбер, имайки предвид, че в Мекленбург-Предна Померания се намира избирателният район на канцлера Меркел.

Министърът на финансите на Бавария Маркус Зодер, който е от ХСС, настоя Берлин да „промени курса”.
„Ние повече не можем да пренебрегваме настроенията на гражданите”, коментира той пред в. „Билд”.

Тежко поражение” нарече третото място на ХДС на изборите в Мекленбург заместник-председателят на ХДС Армин Лашет в интервю за в. „Райнише пост”.

Известният политик Волфганг Босбах от ХДС пък заяви пред „Ди Велт”, че дебатът за кандидатурата на канцлера на изборите през 2017 г. можел да създаде повече проблеми, отколкото да разреши, като определи положението като „сериозно”.

Заместник-председателят на Социалдемократическата партия Ралф Штегнер от своя страна определи резултатите от изборите като „тежко лично поражение за канцлера”.