Конституционният съд на Германия нареди частично повторение на федералните избори от 2021 г. в Берлин, съобщава "Ройтерс".

Решението може леко да повлияе на състава на парламента, но не се очаква да засегне мнозинството в управляващата коалиция.

Съдът разпореди нови избори в 455 - или една пета - от общо 2256 избирателни района в германската столица поради нередности. Въпреки че парламентът вече беше разпоредил повторение в 431 избирателни района, опозиционните консерватори настояваха за много по-широко повторение, поради което подадоха жалба в съда.

Щефан Маршал, политолог от университета в Дюселдорф, заяви, че повторното гласуване едва ли ще повлияе на мнозинството от тристранната коалиция на канцлера Олаф Шолц от лявоцентристки социалдемократи, Зелени и настроени към бизнеса свободни демократи, тъй като засяга няколко избирателни района.

След изборите в Германия: Социалдемократите преговарят за коалиция със Зелените и свободните демократи

След изборите в Германия: Социалдемократите преговарят за коалиция със Зелените и свободните демократи

"Това, което виждате тук, е много щастлива СДП"

Крайнолявата партия "Левите" също може да въздъхне с облекчение, тъй като тя се опасяваше за оставането си в парламента в случай на голямо повторение на изборите.

През 2021 г. партията не успя да достигне бариерата от 5% за влизане в парламента, но въпреки това успя да влезе с 39 места, защото си осигури три преки мандата, два от които в Берлин. В случай че загуби някой от тях, може да се лиши и от местата си за пропорционално представителство.

Сега обаче анализаторите и партията считат, че отсъденото частично прегласуване не засяга достатъчно райони, за да повлияе на нейните мандати.

"Последствията ще бъдат много управляеми", посочи Торстен Фаас, политолог от Берлинския свободен университет. "Някои мандати ще се преместят между партиите, но на практика е изключено "Левите" да загубят един от двата си преки мандата в Берлин".

Изборите в Германия: Социалдемократите увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Изборите в Германия: Социалдемократите увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

СДПГ е с 25.7%, ХДС/ХСС - 24.1%...

Изборите през септември 2021 г. бяха белязани от редица проблеми в столицата Берлин, където недостигът на бюлетини доведе до дълги опашки и чакане в избирателните секции, някои от които трябваше да останат отворени до късно, за да се даде възможност за гласуване.

Този ден в града се проведоха три вида избори - федерални, регионални и местни - както и референдум и градски маратон, което засили допълнително хаоса поради затварянето на пътища. Ограниченията заради COVID-19 също бяха в сила по това време.

Решението на Конституционния съд идва около месец след друго важно решение, което отмени финансовите планове на правителството и допринесе за подкопаването на репутацията на Германия като модел на ефективност и законност и ред.