Германските депутати отказаха да решат недостига на донорски органи с реформа, която би превърнала повечето хора потенциални донори, освен ако не възразят, съобщава АП.

След дебат, който сблъска партиите, парламентът гласува 379 на 292 срещу предложението.

Понастоящем лекарите в Германия могат да трансплантират органи само от хора, които активно декларират желанието си, например като носят донорска карта или изразят волята си приживе.

Повече от 1000 души в страната от 83 милиона умират всяка година, докато чакат трансплантации.

Съгласно нова система, предложена от министъра на здравеопазването Йенс Спан и други, хората автоматично биха били считани за донори, освен ако не се откажат от това, като се включат в регистър, в който да заявят своите възражения - което биха могли да направят по всяко време.

Здравното министерство иска дискусия за кръстосаното донорство и присаждането на матка

Здравното министерство иска дискусия за кръстосаното донорство и присаждането на матка

Както и за регламентирането на сестринските грижи

Роднините могат също така да заявят пред властите, че починалият ясно е декларирал, че не иска да дарява.

Спан изтъква, че 22 от 28 държави на Европейския съюз имат подобни системи, в които "донорството на органи не е изключение, а правило." Той коментира по-рано, че всичко, което са опитвали досега, не е довело до увеличаване на броя на донорите.

Друга междупартийна група депутати заяви, че предложението повдига правни и етични опасения относно правото на хората да определят собствената си съдба.

Призовава хората да бъдат питани за техните намерения, когато вземат лични карти, които са задължителни в Германия и трябва да се подновяват на всеки 10 години.

Групата заяви, че иска да гарантира, че донорството на органи остава "съзнателно и доброволно решение, за което не можеш да бъдеш принуждаван от държавата."

51% от българите готови да станат донори

51% от българите готови да станат донори

Темата за донорството излязла от "бялото петно"