Франк-Валтер Щайнмайер вероятно ще бъде избран за още един мандат като президент на Германия, след като кандидатурата му беше подкрепена от партията на Зелените, пише Politico.

Щайнмайер е "много добър и високо уважаван федерален президент, който има големи заслуги за страната ни през първия си мандат", заявиха лидерите на Зелената партия във вторник в съвместно изявление. "Убедени сме, че той ще продължи да подкрепя и насочва нашето общество по трудния път за излизане от пандемията", допълниха те.

Щайнмайер, заемащ поста на президент на Германия от 2017 г., е единственият обявен кандидат, който се бори за преизбиране преди парламентарния вот на 13 февруари. Въпреки спекулациите около евентуален съперник от консервативния алианс ХДС/ХСС, към момента такъв не се е появил.

Социалдемократите и партията на свободните демократи също изразиха подкрепа за Щайнмайер и тази парламентарна аритметика го прави вероятен победител. След това той ще изпълнява функциите на държавен глава на Германия в продължение на още пет години.

За да спечели надпреварата, Щайнмайер се нуждае от абсолютно мнозинство от 1472-членното Федерално събрание при първите две гласувания. Ако се стигне до трето гласуване, ще бъде достатъчно обикновено мнозинство.

Щайнмайер погледна към Източна Европа в посланието си към германците

Щайнмайер погледна към Източна Европа в посланието си към германците

Благодари на нешумното мнозинство от германци, които се държат отговорно и са се ваксинирали