Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че подкрепата на Берлин за Украйна няма да отслабне пред лицето на намалените руски енергийни доставки, съобщава агенция Ройтерс. Тя направи изявлението си когато пристигна на второто си посещение в украинската столица Киев.

"Ще стоим до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза Бербок в изявление, добавяйки, че германската подкрепа ще включва оръжие, както и хуманитарна и финансова помощ.

През май Бербок стана първият член на германското правителство, посетил Киев, откакто Русия започна инвазията си в Украйна, която Москва нарича "специална военна операция".

Германия, заедно с други страни от Европейския съюз, се бори да подкрепи битови потребители и бизнеси, обременени от по-нататъшно покачване на цените на енергията, след като Русия спря доставките през газопровода "Северен поток 1".

Владимир Путин разчита на нас, уморени от нашето състрадание към страданията на Украйна, заяви Баербок. Този план няма и не трябва да се осъществи, защото цяла Европа знае, че Украйна защитава нашия ред за мир и сигурност, добави тя.

Бербок, която ще се срещне с украинския си колега Дмитро Кулеба по-късно в събота, съобщи, че един от акцентите на посещението й е да предложи на Украйна помощ за разчистване на противопехотни мини, оставени от руските сили в земеделски земи и сгради - задача, която според нея може да отнеме десетилетия.

Германските военни доставки за Украйна са пред изчерпване

Германските военни доставки за Украйна са пред изчерпване

Бербок каза в сряда, че Германия не е в състояние да направи повече