Германският външен министър Зигмар Габриел е настоял при посещението си в Москва европейските сили да предприемат конкретни стъпки към разоръжаване след години на повишено напрежение с Русия заради конфликта в Украйна, съобщава ДПА.

"Имаме опасения, че навлизаме в нова надпревара във въоръжаването", изтъкнал Габриел пред руския си колега Сергей Лавров в началото на разговорите в Москва.

НАТО, на което Германия е член, разположи около 4000 войници на източния си фланг в балтийските страни и Полша като реакция на напрежението с Русия заради Украйна и успокояването на страните.

Междувременно Русия прехвърли десетки хиляди войници на западните си граници.

На посещение в Полша в сряда Габриел обаче намекна, че въоръжаването на НАТО е било оправдано, имайки предвид усилената военна подготовка на Русия.

"Ако се вгледате в огромното въоръжение, което се намира в противовес, тогава смятам, че не може да каже, че НАТО или Западът е започнал надпревара във въоръжаването", коментира Габриел в Полша.

Преди пристигането си в Москва, Габриел призова Съветът НАТО-Русия да възобнови редовните си заседания, включително за обсъждането на мерки за избягването на опасността от конфронтация.

През миналата седмица НАТО и Русия проведоха първите си разговори на най-високо равнище за последните три години, като по телефона разговаряха началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов и шефът на силите на НАТО, чешкият генерал Петър Павел. НАТО прекъсна отношенията през април 2014 г., след като Русия анексира Крим.

Първи разговор между водещи генерали от НАТО и Русия за последните 3 години

Първи разговор между водещи генерали от НАТО и Русия за последните 3 години

Обсъдили са проблеми на безопасността и възстановяване на сътрудничеството