Германското общество преживява в момента сериозна криза, каквато не помня за последните 25 години. Обществото е заплашено от поляризиране, защото една голяма част от хората, естествено, изпитват огромно възмущение и негодувание по повод случилото се в Кьолн. Като че ли част от обществото е на път да се откаже от своята култура на гостоприемство, с която през август и септември германците толкова се гордееха, и да преосмисли общата толерантна нагласа.

Това заяви журналистът Александър Андреев от „Дойче Веле“ пред БНР. 

Той допълни, че сериозните медии в страната се стараели да не нагнетяват допълнително напрежение по темата. 

"Досега, за да бъде екстрадиран един чужденец от Германия, независимо дали е бежанец, кандидат за политическо убежище или емигрант, се изискваше той да е осъден на най-малко три години лишаване от свобода, ефективно. Престъпленията, за които в Германия дават такива присъди, са изключително тежки. На практика беше невъзможно хора да бъдат връщани по бързата процедура в родината им, ако вършат малки престъпления. Обсъждат се и други мерки", уточни журналистът. 

В правителствената коалиция в Берлин се обсъждало и предложение за задължително жителство за хората, очакващи политическо убежище, за да се предотврати струпването им в големите градове, посочи Андреев.