Конституционният съд на Германия постанови във вторник, че наблюдението на интернет трафика на чуждестранни граждани в чужбина от разузнавателната агенция БНД частично нарушава конституцията, съобщава "Ройтерс".

Решението на съда посочва, че се нарушава свободата на пресата, заложена в конституцията на страната.  

За първи път съдът постанови, че БНД са подчинени на конституцията на Германия дори за дейността си в чужбина и означава, че жалбите, подадени от чуждестранни журналисти и "Репортери без граници", до голяма степен са успешни.

Няколко чуждестранни журналисти, както и германски журналистически съюзи и неправителствените организации "Репортери без граници", отправиха юридическо предизвикателство към последното изменение на закона за БНД, което определя какво може и какво не може да прави германската външна разузнавателна служба, съобщава "Дойче веле".

Поправка от 2017 г. фактически узаконява това, което БНД прави така или иначе: наблюдение на телекомуникациите навсякъде по света, независимо от подозренията.

По време на изслушване през януари Хелге Браун, ръководителят на канцеларията на Ангела Меркел, заяви, че мониторингът на комуникацията е жизненоважен за предотвратяване на нападения срещу германските военни в чужбина. Той добави, че законът за BND включва "цялостни мерки за защита и контрол", които са уникални.

Ключовият правен въпрос бе дали чуждите граждани в други страни са обхванати от конституцията на Германия, известна като Основен закон, който защитава правата на човека - включително член 10, поверителност на кореспонденцията и комуникациите.

Меркел: Има солидни доказателства, че съм жертва на хакерски действия на Русия

Меркел: Има солидни доказателства, че съм жертва на хакерски действия на Русия

Откровено мога да кажа, че съм огорчена