Няколко хиляди хомосексуалисти и техни поддръжници се стекоха на митинг в Ерусалим под засилена полицейска охрана, съобщава Ройтерс.

Събитието е част от фестивал, който стана повод за религиозни протести и извади на показ дълбокото разделение в израелското общество, коментира агенцията.

Гейове, лесбийки и правозащитници, много от тях с многоцветни флагчета, символизиращи гордостта им, се отправиха към силно охранявания стадион, където протича мероприятието.

Първоначалната идея на организаторите бе да се проведе стрийт-парад. Впоследствие обаче плановете са били променени заради предупреждение на полицията, че са необходими допълнителни мерки за сигурност заради възможно нападение на палестински бойци.

От друга страна ултраортодоксални евреи също заплашиха да попречат на парада, който по план трябваше да премине по улиците на Свещения град.

За опазване на реда са ангажирани 3000 полицаи. От полицията съобщават за спорадични спречквания между консервативните противници на мероприятието и активисти от правозащитни организации, но няма сериозни прояви на насилие.

При един инцидент полицаи са обградили и отвели на стадиона група гей-активисти, които опитали да импровизират малко улично шествие.

.