Изборите за парламент в Унгария започнаха, съобщи "Гардиън". Настоящият министър-председател Виктор Орбан се стреми да спечели трети пореден мандат.

Изборните секции отвориха врати в 06,00 ч. местно време (07,00 българско) и ще работят до 19,00 ч. (20,00 ч. българско време), информира БТА. Унгарци избират днес 199 депутати в еднокамарния парламент - 106 директно от избирателните райони и 93-ма от националните партийни листи.

Унгария провежда парламентарни избори

Унгария провежда парламентарни избори

Управляващите с отлични шансове за победа

Соченият за победител Орбан проведе активна предизборна кампания, която почти изцяло се фокусира върху заплахата, породена от миграцията. След тази кампания партията на Орбан "Фидес" се очаква да спечели мнозинство в парламента. Координацията между опозицията, както и поредица от корупционни скандали около правителството, дадоха на опозицията на Орбан проблясък на надежда.

Унгария пред избори: Орбан и Фидес за трети път?

Унгария пред избори: Орбан и Фидес за трети път?

От 1989 г. насам изборите протичат в изострена атмосфера...

Орбан, който стана известен в края на 80-те години на миналия век като млад либерал, който призоваваше съветските войски да се оттеглят от Унгария, се превърна в десен националист през годините.

Той е бил министър председател между 1998 г. и 2002 г. и е бил в опозиция в продължение на осем години, докато неговата партия "Фидес" спечели мнозинство от две трети в парламента през 2010 г. и 2014 г.