Три финландски опозиционни партии призоваха в сряда за вот на недоверие към правителството, който да се проведе по-късно тази седмица, съобщава "Ройтерс". 

Причината е расисткият скандал, който разтърси коалицията на управляващото мнозинство, откакто встъпи в длъжност през юни.

Гласуването, съсредоточено върху министъра на финансите Рика Пура и министъра на икономиката Виле Ридман от крайнодясната партия на финландците, не се очаква да свали кабинета или да принуди двамата да напуснат.

Броени дни, след като пое властта това лято, четирипартийното дясно правителство беше замесено в скандал, след като финландските медии разкриха стари публикации на няколко министри от Финландската партия, които бяха счетени за расистки от критиците.

В опит да предотврати колапса миналата седмица правителството постигна съгласие относно политика за борба с нетолерантността и я внесе в сряда за пленарно обсъждане в парламента.

Но обещанието за нов фокус върху антидискриминацията беше "твърде малко, твърде късно", казаха водещите опозиционни социалдемократи.

Препратки към нацизма костваха поста на икономическия министър на Финландия

Препратки към нацизма костваха поста на икономическия министър на Финландия

Той подаде оставка само десет дни след встъпването си в длъжност

"Правителството не е в състояние да покаже, че се е отрекло от расизма", каза Насима Размир, роден в Афганистан член на финландския парламент, който предложи вота на недоверие от името на социалдемократите.

Гласуването се очаква да се проведе в петък.

Зелените и Левия алианс са подкрепили предложението.

Но трите опозиционни партии имат общо само 67 места в 200-местния парламент, докато правителството разполага със 108 места, което прави малко вероятно предложението да бъде прието.

Пура, която е лидер на партията на финландците, се извини през юли за анонимни коментари, които призна, че е публикувала онлайн преди около 15 години и каза, че много от тях са били извадени от контекста.

Първият министър на икономиката на партията на финландците Вилхелм Юнила трябваше да подаде оставка в края на юни, само 10 дни от мандата си, след като също беше обвинен в нацистки възгледи.

Партията скоро го замени с Ридман, чиято бивша приятелка след това публикува в най-големия финландски всекидневник Helsingin Sanomat лични  съобщения с расови обиди.