Министърът на икономиката на Финландия Вилхелм Юнила подаде оставка само десет дни след встъпването си в длъжност, съобщава "Ройтерс".

Причината бяха отправените му обвинения, че неколкократно е правил препратки, свързани с нацизма.

"Заради продължаването на управлението и репутацията на Финландия, виждам, че е невъзможно да продължа като министър по задоволителен начин", обяви Юнила.

Той е член на националистическата партия "Финландците", част от дясна коалиция, която пое управлението на 20 юни след изборите през април.

Въпреки че партията му може бързо да номинира нов министър, скоропостижната оставка на Юнила повдигна въпроси относно стабилността на новата коалиция, водена от премиера Петери Орпо, чиято партия "Национална коалиция" стана първа политическа сила на изборите.

Парламентът на Финландия избра нов премиер

Парламентът на Финландия избра нов премиер

Петери Орпо ще замени на поста Сана Марин

На 28 юни Юнила оцеля след вот на недоверие в парламента, свикан срещу него от опозицията, която го обвини в многократни изказвания, свързани с нацистите.

По време на предизборната кампания общественият оператор YLE съобщи, че Юнила е поздравил свой съпартиец за кандидатския му номер 88 - известен неонацистки символ, използван вместо поздрава "Хайл Хитлер", който се свързва с лидера на нацистка Германия Адолф Хитлер. Лигата за борба с клеветата нарича това число "един от най-разпространените символи на бялата раса".

"Първо, поздравления за отличното число на кандидата. Знам, че това е печеливша карта. Очевидно това "88" се отнася до две букви Х, за които няма да казваме повече", заявил е Юнила по време на кампанията на 10 март.

Впоследствие той се извини за избора си на думи, признавайки, че това е била неприятна шега. След като встъпи в длъжност, той осъди "напълно" нацисткия Холокост и антисемитизма в публикация в социалните медии.

След вота на недоверие в парламента обаче се появиха още материали от миналото на Юнила, като предложението му през 2019 г., като член на парламента, Финландия да насърчава "климатични аборти" в африканските страни.

На изборите през април евроскептичната, антиимигрантска партия "Финландците" зае втора позиция с 20,1% от гласовете, нареждайки се непосредствено след "Националната коалиция" -(20,8%).