Дясноцентристката Национална коалиционна партия на Финландия на Петери Орпо спечели проведените в неделя парламентарни избори, съобщи АП. Това стана ясно при 97,7 процента от преброените гласове в изключително напрегнатата надпреварас управляващите социалдемократи, водени от премиера Сана Марин.

Тъй като се очаква първите три партии да получат около 20 процента от гласовете обаче, нито една партия не може да състави правителство сама.

Националната коалиционна партия е на върха с 20,7 процента, следвана плътно от дясната популистка партия Финландците с 20,1 процента, докато социалдемократите събраха 19,9 процента.

"Въз основа на този резултат ще бъдат инициирани преговори за съставяне на ново правителство на Финландия под ръководството на Националната коалиционна партия", каза лидерът Орпо, докато обявяваше победа, заобиколен от поддръжници.

Оспорвани избори във Финландия

Оспорвани избори във Финландия

Първите резултати показват паритет

Марин остава популярна у дома, но възгледите на нейната партия за финландската икономика, които се очертаха като основна тема на кампанията, бяха оспорвани от консерваторите.

След пробива на националистите в съседна Швеция и победата на крайната десница в Италия миналата година, Финландия може да се превърне в последната страна, която се присъединява към националистическата вълна в Европа.

Гласуването се проведе броени дни преди официалното присъединяване на Финландия към отбранителния съюз на НАТО, което стана възможно, след като Турция ратифицира кандидатурата на страната за членство в четвъртък.

По традиция най-голямата от осемте основни партии в парламента получава първата възможност да състави правителство.

Харизматичната Сана Марин се бори за вота на финландците

Харизматичната Сана Марин се бори за вота на финландците

Десните партии набират популярност

Изисква се коалиция да събере повече от 100 места в 200-местния парламент, за да управлява страната.

Над 2400 кандидати от 22 партии се състезаваха за 200-те места в парламента на скандинавската страна.