В неделя във Финландия се провеждат парламентарни избори, на които страната може да направи драматичен завой надясно, тъй като дясноцентристките и антиимигрантските партии се борят да изместят социалдемократическия министър-председател Сана Марин, съобщи АФП.

След пробива на националистите в съседна Швеция и победата на крайната десница в Италия миналата година, Финландия може да се превърне в последната страна, която се присъединява към националистическата вълна в Европа.

Гласуването се провежда броени дни преди официалното присъединяване на Финландия към отбранителния съюз на НАТО, което стана възможно, след като Турция ратифицира кандидатурата на страната за членство в четвъртък.

"Проучванията показват, че дясната политическа тенденция във Финландия набира сила", заяви пред АФП Юхо Рахонен от изследователския институт E2.

По традиция най-голямата от осемте основни партии в парламента получава първата възможност да състави правителство, а от 90-те години насам тази партия винаги е претендирала за премиерския пост.

Премиерът на Финландия се бори за преизбиране

Премиерът на Финландия се бори за преизбиране

Ключови избори в Скандинавия. Управляващите и две десни партии имат по 20% подкрепа

"Целта ни е да спечелим тези избори и да продължим работата си за по-устойчиво бъдеще", заяви Марин пред репортери в рамките на заключителното събитие на кампанията си в Хелзинки.

Последното проучване, публикувано в четвъртък от обществената телевизия Yle, показва, че дясноцентристката Национална коалиция държи крехка преднина от 19,8%, а националистическата евроскептична партия "Финландци" е на второ място с 19,5%.

Социалдемократическата партия (СДП), ръководена от Марин, който встъпи в длъжност през 2019 г. като най-младия министър-председател в света на 34 години, е на трето място с 18,7 процента.

"Имахме страхотна кампания. Имаме най-добрите кандидати в цяла Финландия и сме първи в проучванията, така че съм оптимист", заяви лидерът на Националната коалиция Петери Орпо пред АФП на предизборен митинг в събота.

Въпреки че Марин се нарежда сред най-популярните премиери на Финландия през този век в социологическите проучвания, тя се бори да превърне популярността си в места за СДП в парламента.

"Въпреки че е изключително популярна, тя предизвиква и опозиция. Политическото разделение се засилва", казва Рахонен.

Докато някои я смятат за силен лидер, който умело се справи с пандемията от Ковида-19 и с процеса на членство в НАТО, други виждат в нарастващия държавен дълг под нейно ръководство и в скандалите около видеоклиповете с нейни партита признаци на нейната неопитност.

Съотношението на финландския дълг към БВП нарасна от 64% през 2019 г. на 73%, което Националната коалиция на Орпо иска да реши, като намали разходите с шест милиарда евро (6,5 милиарда долара).

Марин защити своите постижения и обвини Националната коалиция, че иска да "вземе от бедните, за да даде на богатите".

Очаква се преговорите за съставяне на правителство да бъдат трудни.

Марин изключи възможността за съставяне на правителство с "открито расистката" според нея Финландска партия, докато Орпо заяви, че ще остави възможностите си отворени, въпреки че е в противоречие с Финландската партия по въпросите на имиграцията, ЕС и политиката за климата.

Столтенберг обеща членство на Финландия в НАТО до дни

Столтенберг обеща членство на Финландия в НАТО до дни

Той настоя и за бърза ратификация на кандидатурата на Швеция

Това му отрежда централна роля при съставянето на следващото правителство, тъй като и Партията на финландците, и СДП вероятно ще се нуждаят от него, за да получат мнозинство.

Избирателните секции отварят в 9:00 ч. (06:00 ч. по Гринуич) и затварят в 20:00 ч. (17:00 ч. по Гринуич), когато ще бъдат публикувани резултатите от предварителното гласуване. Около 40 % от избирателите са гласували предварително.