Първите резултати от проведените днес парламентарни избори във Финландия показват паритет между основните партии, съобщи BBC. 

Социалдемократите на министър-председател Сана Марин получават 20,4% от гласовете, а Националната коалиционна партия на Петери Орпо с 20,1 процента. На трето място е националистическата, евроскептична и антимигрантска партия "Финландците" на Рика Пура с 18,6 процента. Посочените резултати са въз основа на 56,4% от гласовете.

Припомняме, че според предварителните прогнози, страната може да направи драматичен завой надясно, тъй като дясноцентристките и антиимигрантските партии се борят да изместят социалдемократическия министър-председател Марин.

След пробива на националистите в съседна Швеция и победата на крайната десница в Италия миналата година, Финландия може да се превърне в последната страна, която се присъединява към националистическата вълна в Европа.

Премиерът на Финландия се бори за преизбиране

Премиерът на Финландия се бори за преизбиране

Ключови избори в Скандинавия. Управляващите и две десни партии имат по 20% подкрепа

Гласуването се провежда броени дни преди официалното присъединяване на Финландия към отбранителния съюз на НАТО, което стана възможно, след като Турция ратифицира кандидатурата на страната за членство в четвъртък.

По традиция най-голямата от осемте основни партии в парламента получава първата възможност да състави правителство, а от 90-те години насам тази партия винаги е претендирала за премиерския пост.

"Целта ни е да спечелим тези избори и да продължим работата си за по-устойчиво бъдеще", заяви Марин пред репортери в рамките на заключителното събитие на кампанията си в Хелзинки.

Последното проучване, публикувано в четвъртък от обществената телевизия Yle, показва, че дясноцентристката Национална коалиция държи крехка преднина от 19,8%, а националистическата евроскептична партия "Финландци" е на второ място с 19,5%.

Социалдемократическата партия (СДП), ръководена от Марин, който встъпи в длъжност през 2019 г. като най-младия министър-председател в света на 34 години, е на трето място с 18,7 процента.

"Имахме страхотна кампания. Имаме най-добрите кандидати в цяла Финландия и сме първи в проучванията, така че съм оптимист", заяви лидерът на Националната коалиция Петери Орпо пред АФП на предизборен митинг в събота.

Въпреки че Марин се нарежда сред най-популярните премиери на Финландия през този век в социологическите проучвания, тя се бори да превърне популярността си в места за СДП в парламента.

Столтенберг обеща членство на Финландия в НАТО до дни

Столтенберг обеща членство на Финландия в НАТО до дни

Той настоя и за бърза ратификация на кандидатурата на Швеция

Изисква се коалиция да събере повече от 100 места в 200-местния парламент, за да управлява страната.