Главатарят на нигерийската терористична групировка „Боко Харам” Абубакар Шекау обяви в аудиосъобщение, че „все още е тук” въпреки информациите, че е бил сменен от терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), на които нигерийските ислямисти се заклеха във вярност, съобщава „Франс прес”.

Записът е с продължителност от около 10 минути. Гласът е разпознат от журналист на „Франс прес”.

Съобщението е отговорът на Шекау на интервюто на Абу Мусаб ал Барнауи, дадено за седмичното списание на ДАЕШ. Преди дни Барнауи беше представен в изданието като новия „валия” (лидер) на халифата в Западна Африка.

Шекау оглавява „Боко Харам” от 2009 г. Той твърди, че е бил „измамен” от някои свои приближени, както и от ДАЕШ, на която се врече във вярност през март 2015 г., като вече не можел да ги следва сляпо.

„С това съобщение искаме да заявим, че няма повече да приемем нито един пратеник на „Ислямска държава”, освен онези, които искрено са ангажирани с каузата на Аллах”, изтъква Шекау.

Последната му публична поява беше през март, когато видимо отслабнал заяви във видеообръщение, че „за мен краят дойде”. Когато е записвал видеото, той е бил ранен в стомаха. След това Шекау не даде повече признаци да е жив, като се твърдеше, че е или мъртъв, или не е в състояние да ръководи терористите. Анализатори изтъкват, че „Боко Харам” е силно разделена и сега това разделение става достояние на обществеността.