Главатарят на пакистанските талибани молла Фазлуллах е бил убит преди два дни при удар с безпилотен самолет, извършен от американската армия в североизточната провинция Кунар в Афганистан. Това съобщи афганистански правителствен служител пред СиЕнЕн.

Фазлуллах, който ръководи пакистанските талибани от 2013 г., е отговарял за операциите в долината Суат в Пакистан, по време на които екстремистите прострелват и почти убиват правозащитничката и бъдеща носителка на Нобелова награда за мир Малала Юсафзай, докато тя се е връщала от училище през октомври 2012 г.

Според говорителя на силите на САЩ в Афганистан Мартин О'Донъл ударът с дрон е бил извършен на границата между Пакистан и Афганистан, като определената цел на атаката е бил Фазлуллах, наричан "емир" на пакистанските талибани. Командването на САЩ обаче твърди, че въздушният удар не е застрашил настоящото едностранно спиране на огъня в Афганистан.

Президентът на Афганистан обяви прекратяване на огъня с талибаните

Президентът на Афганистан обяви прекратяване на огъня с талибаните

Това прекратяване на огъня е възможност за талибаните да разберат

"Силите на САЩ в Афганистан и ръководените от НАТО сили продължават да се придържат към едностранното спиране на огъня от правителството на Афганистан с афганистанските талибани, обявено от афганистанския президент Ашраф Гани, което започна на 27-ия ден от Рамадан", се отбелязва в изявление на американските сили в Афганистан.

"Както вече беше посочено, примирието не включва усилията на САЩ за борба с тероризма срещу ДАЕШ, "Ал Каида" и други регионални и международни терористични групировки", се допълва в изявлението.