Главната ислямистка партия в Алжир ("Общественото движение за мир") обяви победа на предсрочните парламентарни избори в страната, които се проведоха в събота, информира "Франс прес".

Изборите бяха белязани от много ниска избирателна активност, след като те бяха бойкотирани от протестното движение "Хирак" и част от опозиционните партии. Уточнява се, че това е най-ниската избирателна активност от най-малко 20 години на парламентарни избори.

Избирателната активност е била 30,2 процента, съобщи вчера председателят на независимия национален избирателен орган Мохамед Шарфи.

Официалните резултати все още не са публикувани.

"Общественото движение за мир потвърждава, че е спечелило най-много гласове в повечето провинции и в чужбина", обяви в комюнике консервативната партия, която е смятана за умерена.

Тя предупреди също срещу "опити за фалшифициране на резултатите от изборите, както се е правило преди" и призова президента Абделмаджид Тебун "да защити волята на народа".

Проправителствените партии настояваха за голяма избирателна активност за "решаващия вот", надявайки се да възстановят стабилността след две години на смут след свалянето на президента ветеран Абделазиз Бутефлика под натиска на протестите.

Движението "Хирак", което провеждаше седмични протестни демонстрации за реформи, докато те не бяха ефективно забранени миналия месец, отхвърли изборите като "фалшифицирани".

Седем водещи фигури на протестното движение бяха арестувани преди изборния ден, докато полицията разположи хиляди униформени в столицата Алжир, за да предотврати всякакви опити демонстрации.