Вадим Рабинович, съпредседател на партия "Опозиционна платформа - За живот", обяви прекратяването на съществуването на политическата сила. Изявлението е публикувано на сайта на партията, предава УНИАН.

"Винаги сме говорили за мир. Партията е изградена като партия на мира! Но сега няма мир! Действието на партията е преустановено!", заяви Рабинович.

Той призова в изявлението си за прекратяване на споровете между политиците и за подпомагане на прекратяването на войната и постигането на мир. Русия, нейното политическо ръководство, както и фактът на пълномащабно нахлуване на руски войски в Украйна не се споменават в изявлението, обръща внимание УНИАН

Рабинович каза още, че "след заболяването и последната операция не е напълно работоспособен" и припомни, че се намира в Израел от началото на февруари.

"Не мога да бъда в Украйна днес, но се старая да бъда полезен там, където се намирам в момента!", уверява той.

По-рано, на 20 март, Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) реши да спре дейността на 11 политически партии по време на военно положение заради руската военна операция. Сред тях беше и "Опозиционна платформа - За живот".

Президентът на Украйна Владимир Зеленски обясни това решение с връзките на тези политически структури с Русия.

Опозиционната платформа - За живот нарече спирането на дейността си "набег и безскрупулна политическа борба на властите"с техния основен опонент". Партията също така обвини украинските власти, че се опитват да прибегнат до сплашване и репресии срещу опонентите вместо политически диалог, намиране на компромис и начини за обединяване на страната.

На 24 март лидерът на Опозиционната платформа за живот Юрий Бойко призова депутатите в местните съвети от всички нива, избрани от партията, да запазят единството и да създадат парламентарни групи "Платформа за живот и мир" в съветите. "Не позволявайте на никого да разклати нашия екип!" отбеляза той.

Политическият съвет на Опозиционната платформа за живот се оглавява от Виктор Медведчук. През 2004 г. дъщеря му бе кръстена от руския президент Владимир Путин и съпругата на заместник-ръководителя на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев - Светлана.

През 2021 г. Главната прокуратура на Украйна обвини Медведчук в държавна измяна (член 111 от Наказателния кодекс) и нарушаване на правилата на войната (член 438). Според прокуратурата през 2015 г. той е влязъл в заговор със служител на руското правителство за добив от черноморския шелф в Крим.

Той също така е могло да предаде местоположението на "тайната военна част на въоръжените сили на Украйна" на руските специални служби чрез съпартиеца си Тарас Козак, който се намираше в Русия, според украинската прокуратура.

От май миналата година Медведчук бе поставен под домашен артест , но след началото на руската агресия в Украйна той успя да избяга и в момента местонахождението му е не е известно. На 27 февруари съдът разпореди задочно ареста му.

Зеленски за тезите на Кремъл: Десетки милиарди похарчени за лъжи

Зеленски за тезите на Кремъл: Десетки милиарди похарчени за лъжи

Пътят на лъжата, проправян с пари, не е сигурен