Главното мюфтийство на мюсюлманите в Египет осъди като провокация заплануваното публикуване на карикатура на пророка Мохамед в новото издание на френското списание „Шарли ебдо".

„Това действие е неоправдана провокация срещу чувствата на 1,5 милиарда мюсюлмани", отбелязват в съобщение от Дар ал Ифта.

Мюфтийството предупреди, че карикатурата е расистки акт, който подтиква към омраза.

„Този брой ще доведе до нова вълна от омраза във френското и западно общество като цяло и това, което списанието прави, не служи в полза на съвместно съществуване или диалог между цивилизациите", отбелязват египетските мюсюлмани.

По-рано френските мюсюлмански организации призоваха за спокойствие преди публикуването на новия брой на списание „Шарли ебдо", предаде „Франс прес".

Припомняме, френското издание Liberation публикува корицата на новия брой, който ще бъде издаден в сряда. На корицата на списанието има карикатура на пророка, който плаче и държи следния надпис: „Je suis Charlie" ( "Аз съм Шарли"), а над него е написано „Всичко е простено" на френски. Очаква се три милиона броя да бъдат пуснати на пазара.

Френският съвет на мюсюлманското вероизповедание и Съюзът на френските ислямски организации излязоха със съвместно съобщение, с което призовават мюсюлманите „да запазят спокойствие и да избягват емоционални реакции, които са несъвместими с достойнството...докато се уважава свободата на свободно изразяване".