Преседателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще съкрати пътуването си до Пекин, според служител на ЕС, тъй като унгарският премиер Виктор Орбан заплашва да провали срещата на върха на лидерите на ЕС в края на годината, пише POLITICO.

Мишел, който пътува до Китай за първата присъствена среща на върха ЕС-Китай от 2019 г. насам, "ще се върне в Брюксел, за да продължи дискусиите си с лидерите относно пътя напред", каза служителят пред POLITICO.

В писмо от 4 декември, получено от изданието, Орбан призова Мишел да свали преговорите за присъединяване с Украйна от дневния ред на предстоящата среща на върха на Европейския съвет. "С уважение Ви призовавам да не каните Европейския съвет да вземе решение по тези въпроси през декември, тъй като очевидната липса на консенсус неизбежно ще доведе до провал", написа Орбан.

Унгарският лидер категорично се противопостави на започването на преговори за присъединяване с Киев, след като Европейската комисия одобри началото на преговорите за членство през ноември, и заплаши да наложи вето на планираните 50 милиарда евро помощ за Украйна.

Сега Мишел ще се върне по-рано от китайската столица след първия ден от срещите в четвъртък - отчасти защото няма защитена телефонна линия в Пекин, за да говори с лидерите на ЕС, без Китай да ги слуша, каза служителят.

Френският президент Еманюел Макрон също е поканил Орбан да се срещне с него в Париж в края на тази седмица, за да се опитат да постигнат компромис, каза друг служител пред POLITICO.

Самият Мишел се срещна с Орбан в Будапеща миналата седмица в опит да изглади напрежението преди срещата на върха на лидерите на ЕС. След това Мишел подчерта значението на "единството на ЕС", което според него "изисква постоянни усилия и е нашата основна сила".

Унгария: ЕС първо да подпише споразумение за стратегическо партньорство с Украйна, членството - после

Унгария: ЕС първо да подпише споразумение за стратегическо партньорство с Украйна, членството - после

Орбан посочи път към възможен компромис преди решаваща среща на върха на ЕС