Да не се иска съгласието на съседите за отглеждане на домашни животни в апартамента, предвиждат променените текстове в законопроекта за етажната собственост, които депутатите обсъждат на второ четене.

Първоначалният текст гласеше точно обратното, но след протести на граждани и народни представители, разпоредбите бяха променени.

Законопроектът предизвика обаче редица несъгласия от страна на организации и защитници на правата на човека, като основаното наскоро Сдружение на собствениците на домашни любимци.

Те организираха и протести против новото условие в закона, собственик да може да си взима домашен любимец едва след като събере подписи от своите съседи.

Законът предвижда още собствениците на апартаменти да нямат право да завземат общи части от сградите, да накърняват добрите нрави. Също така те не могат да причиняват вреди и не могат да пречат на другите собственици.

Промените позволяват собственик да бъде изхвърлен от сградата, ако системно нарушава правилника за вътрешния ред или излага на опасност от пожар или повреда блока, в който живее. Това ще става след писмено уведомление от домоуправителя.