Нюйоркският съдия, председателстващ наказателното дело на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, поиска вчера обвинението и защитата да договорят конкретна дата на процеса за февруари или март следващата година, съобщи АФП.

Инструкцията означава, че историческият процес за тайните пари, платени на порнозвездата Сторми Даниелс, ще се проведе в разгара на републиканските първични избори за президентската надпревара през 2024 г., в която Тръмп се стреми да си върне поста.

Съдия Хуан Мърчан каза, че след като датата бъде фиксирана, всички партии, включително Тръмп, който е фаворит за номинацията на Републиканската партия, не трябва да планират други събития.

"Той не може да се съгласи на каквито и да било ангажименти, изяви", каза Мърчан по време на процеса в щатския съд в Манхатън, където Тръмп не присъства.

Неговите коментари бяха направени по време на първото изслушване по делото, откакто Тръмп беше изправен пред съда миналия месец по 34 обвинения за фалшифициране на бизнес записи.

Сторми Даниелс решена да свидетелства по делото срещу Тръмп

Сторми Даниелс решена да свидетелства по делото срещу Тръмп

Иска да се чуе нейната версия, но не счита, че експрезидентът трябва да отиде в затвора

Мърчан чу аргументи около искането на прокурорите на Тръмп да бъде забранено да публикува елементи от делото на прокуратурата.

Съдията каза, че след като вземе решение, Тръмп ще трябва да се яви в съда виртуално, за да бъде уведомен за това.

Тръмп отрече обвиненията, свързани с плащане от 130 000 щатски долара на  Даниелс през 2016 г. , за да мълчи за интимните отношения между тях.

Тръмп е първият бивш или действащ президент, който някога е бил обвинен в престъпление.

Наказателното дело е едно от няколкото правни предизвикателства, пред които е изправен Тръмп, който иска завръщане в Белия дом на изборите догодина.

Той е разследван за усилията му да отмени загубата си на изборите през 2020 г. в южния щат Джорджия, предполагаемото му злоупотреба с секретни документи, взети от Белия дом, и участието му в щурма на Капитолия на САЩ от негови поддръжници на 6 януари 2021 г.

Журналистка обвинява Тръмп в изнасилване

Журналистка обвинява Тръмп в изнасилване

Поредно дело срещу експрезидента, който ще се бори за преизбиране