Глобализацията и ислямизацията са основни проблеми за Франция днес. Това заяви лидерът на крайнодесния френски "Национален фронт" Марин льо Пен, основен кандидат за президент на страната. Тя направи това изявление във втория ден на конференцията в Лион.

По думите й, днес Франция се намира на кръстопът и предстоящите президентски избори са цивилизационен избор. 

По думите й, нелегалните мигранти няма да могат да останат в страната, нито ще им се даде възможност да нарушават законите, изисквайки социални помощи. Също така, тя счита джамиите и традиционното ислямско облекло за несъвместими с френската култура и традиции, които иска да защити. 

Льо Пен изрази сериозни притеснения за трите си деца и останалите млади хора в страната, които "не е ясно дали в бъдеще ще говорят френски език", ако националистите не се намесят решително. 

Припомняме, че вчера тя откри предизборната си кампания. 

Социологическите проучвания показват, че льо Пен ще победи на първия тур на президентските избори на 23 април, но ще загуби на балотажа на 7 май от кандидат от политическото статукво.

В 144 "ангажимента" в програмата си евроскептикът предлага Франция да напусне еврозоната, налагане на данък върху трудовите договори на чужденците, намаляване на възрастта при пенсиониране, увеличаване на част от социалните помощи, както и намаляване на данъците за малките фирми и върху доходите.

Също се предвижда защита на някои права на всички френски граждани, включително безплатно образование, наемане на 15 000 полицаи, изграждане на повече затвори, спиране на миграцията и напускане на общото командване на НАТО.

"Целта на тази програма преди всичко е да се върне свободата на Франция и да се даде глас на народа", каза Льо Пен.

Тези президентски избори противопоставят две предложения. "Глобалисткият" избор, подкрепян от всички мои съперници (...), които искат премахване на всички граници (...) и "патриотичният" избор, който предлагам, отбеляза Марин льо Пен.

Ако бъда избрана за държавен глава, добави още тя, незабавно ще поискам ревизия на ЕС, която ще доведе до излизане на Франция от валутния съюз и от Шенгенската зона.

В платформата не се споменават конкретни действия в областта на икономиката, включително по отношение на бюджетния дефицит, дълга, данъците и социалната система.