Днес президентът на Южна Корея Юн Сок Йол определи фалшивите новини и дезинформацията, създадени чрез изкуствен интелект и цифрови технологии, като заплаха за демократичните системи и посочи, че така се нарушават индивидуалната свобода и правата на човека.

По време на Срещата за демокрация някои представители също обвиниха Русия и Китай в провеждане на злонамерени пропагандни кампании, по данни от Reuters.

На откриването на глобалната среща, проведена в столицата Сеул, Юн заяви, че държавите са длъжни да споделят опит и мъдрост, за да може чрез технологиите да се насърчава демокрацията.

"С внедряването на технологии за подкопаване на демокрацията и правата на човека от авторитарни и репресивни режими, ние трябва да гарантираме, че технологиите поддържат и подкрепят демократичните ценности и норми", обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

По-късно той нарече 2024 г. "изключителна изборна година", като подчерта рисковете в киберпространството. Блинкън също повтори обвиненията на Вашингтон, че Русия и Китай стоят зад глобални кампании, насочени към манипулирането на информация.

"Единственото нещо, по-ужасно от руските действия при продължаващата инвазия в Украйна, е отвратителната мрежа от лъжи, изплетена от руска пропаганда и засилена от социалните медии, дийп фейк технологии и повсеместни ботове", отсече Робърт Купецки, заместник-държавен секретар за Министерството на външните работи на Полша.

Говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом разкритикува изборите в Русия, като ги определя за "очевидно нито свободни, нито честни, като се има предвид как Путин затвори политически опоненти и попречи на други да се кандидатират срещу него."

Говорителят за китайското посолство във Вашингтон разкритикува обвиненията, като изтъкна, че това е "типично пристрастие и двоен стандарт да се твърди, че прокитайското съдържание и доклади са "дезинформация", а антикитайските да се наричат "вярна информация."

Демокрацията е изправена пред заплахи на много фронтове, включително кибератаки, които прекъсват кампании, популисти, които приемат неистини, и "автократи, които провеждат фиктивни избори", посочи британския вицепремиер Оливър Даудън.

Блинкън настоява технологиите да подкрепят демократичните ценности

Блинкън настоява технологиите да подкрепят демократичните ценности

Срещу усилията на авторитарни режими да вредят на човешките права

Допълнително, Блинкън съобщи, че от Вашингтон пускат първото по рода си ръководство за технологични компании, с цел предотвратяване на атаки срещу защитници на правата на човека онлайн.

Освен това на срещата той посочи, че още няколко държави, сред които Южна Корея и Япония, са се присъединили към водените от САЩ мерки срещу злоупотреба с комерсиален шпионски софтуер за наблюдение на журналисти или защитници на човешките права.

Южна Корея е домакин на третата такава среща, която беше създадена по инициатива на американския президент Байдън, с цел дискусия на начини за спиране на отстъплението на демокрацията и ерозията на правата и свободите. На тридневните срещи присъстват представители от повече от 30 държави.

WP има доказателства за информационно-психологически операции на Кремъл срещу Зеленски

WP има доказателства за информационно-психологически операции на Кремъл срещу Зеленски

Напредъкът по тази задача се наблюдавала на ежеседмични срещи в Кремъл