Повече от 100 документа на Кремъл, получени от европейски разузнавателни агенции и прегледани от The Washington Post, показват, че Русия е провела кампания на дезинформация с цел дискредитиране на украинския президент Володимир Зеленски.

Според The Washington Post през уикенда документите са били предадени на тайните служби, "за да разкрият мащабите на кремълската пропаганда срещу Зеленски, целяща да раздели и дестабилизира украинското общество - усилия, които самата Москва описва като "информационно-психологически операции", пише Der Standard.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и други представители на Кремъл все още не са отговорили на молбата за коментар.

Според публикацията, която се опира на документите, на среща преди една година, на 16 януари 2023 г. заместник-ръководителят на Администрацията на президента на Русия Сергей Кириенко "е определил четири основни цели за пропагандния екип в Украйна: дискредитиране на военното и политическото ръководство на Киев, разделяне на украинския елит, деморализиране на украинските войски и дезориентиране на украинското население. Според тези документи напредъкът по тази задача се наблюдава на ежеседмични срещи в Кремъл.

За целта се използват социални мрежи, за да се разедини самото украинско общество. Мрежа от тролове след това са разпространили хиляди постове и стотици статии, в които се обсъждат разногласията между президента Зеленски и бившия главнокомандващ генерал Залужни.

Зеленски уволни Залужни, Сирски поема украинската армия
Обновена

Зеленски уволни Залужни, Сирски поема украинската армия

Той е помолил генерала да остане "в неговия екип"

Един от високопоставените чиновници на европейските служби за сигурност е коментирал пред изданието при условия на анонимност, че настъпват "най-трудните времена".

"Русия оказа съпротива, подготвя нова кампания, която ще се развива в три основни посоки: натиск на фронтовата линия, атаки срещу украинската инфраструктура и дестабилизация на украинското общество.

The Washington Post дава пример с една от най-успешните публикации, изфабрикувана във Facebook с повече от 2 милиона гледания, която твърди, че семейството на загинал войник не е получило никаква помощ от правителството. Друга е фалшиво видео в Telegram, което твърди, че основната военна цел на властите в Киев е "да се бият до последния украинец".

Тактиката на кремълските стратези в Западна Европа се състои в създаване на фалшиви копия на уебсайтове и правителствени агенции и след това публикуване на дезинформация в тях, която след това беше представена в украинските социални мрежи като истински европейски новини и правителствени мнения.

С настъпването на зимата в Киев пък започнаха да се появяват много дийпфейк видеа, в които Залужни нарича Зеленски враг на народа и призовава за преврат. Видеоклиповете бързо бяха разкрити и нямаха реално въздействие върху Украйна. Събеседникът на Washington Post обаче отбелязва, че е загрижен, че Кремъл в момента просто тества водата за бъдещи информационни кампании.

"Много е скъпо, но може да работи. А когато му дойде времето, може да бъде използвано", казва източникът на Washington Post.

Франция разкри огромна руска дезинформационна кампания в Европа

Франция разкри огромна руска дезинформационна кампания в Европа

Русия засилва усилията да подкопава и има ясен интерес от насърчаване на разделение