Турски демонстранти са хвърляли яйца по посолството на Германия в Анкара по време на протест, след като германският парламент призна кланетата на арменци по време на Първата световна война от османските турци за геноцид, съобщава „Франс прес”.

Около 200 демонстранти се събраха пред посолството, скандирайки: „Не вярваме в лъжата за геноцида!”, уточнява фотограф на АФП.

Яйцата са достигнали стената на посолството и входната му врата, но не са ударили никого от работещите в сградата.

Група протестиращи жени, наречени „Републиканска асоциация на жените”, са носили плакати на германски марки, призовавайки за бойкот на германски стоки и продукти.

Втора група е носела снимки със сцени от Холокоста заедно с плакати, на които пишело: „Няма подобни нечовешки сцени в който и да е етап от турската история.”

Припомняме, Турция отзова посланика си в Берлин, след като германският парламент в четвъртък прие почти единодушно резолюцията, признаваща кланетата за геноцид.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че този ход „сериозно ще засегне” отношенията между двете страни.

Някои протестиращи са носели снимки на Джем Йоздемир, германски депутат от турски произход, който гласува в подкрепа на резолюцията, с червен кръст като мишена, наложена върху лицето му.

Йоздемир, който е съпредседател на опозиционната Зелена партия, която беше една от партиите, които придвижиха резолюцията в Бундестага, вече беше набелязан в турските проправителствени медии като „враг”.