Навигирайки в бурните води на проблемна епоха, световните лидери се събират за годишната си среща в Организацията на обединените нации (ООН), за да се помъчат да се справят с климатичната криза, регионални конфликти и спора в Близкия изток, който може да подпали целия свят, отбелязва "Асошиейтед прес".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще открие Общото събрание на ООН с реч за "състоянието на света". Веднага след него на трибуната ще излезе традиционният първи говорител - Бразилия, представлявана от новия си президент Жаир Болсонару, а след това САЩ, представлявани от президента Доналд Тръмп.

САЩ не допуснаха 10 членове на делегацията на Русия на Общото събрание на ООН

САЩ не допуснаха 10 членове на делегацията на Русия на Общото събрание на ООН

"Възмутителна акция"

Организацията на обединените нации, създадена да подкрепя многополюсния и многостранния свят, изпадна в затруднение пред нарастващия унилатерализъм от страна на САЩ и други страни, които предпочитат да постигат целите си сами пред сътрудничеството, за което се застъпва глобалната институция.

Събитието се провежда на фона на изостреното напрежение между Иран и Саудитска Арабия, която е подкрепяна от дългогодишния си поддръжник САЩ. Саудитците твърдят, че Иран е отговорен за нападението по-рано този месец срещу две техни петролни съоръжения, което Иран отрича.

Администрацията на Тръмп, която не е фен на иранското правителство, се въвлече в ескалираща поредица от груби думи и заплахи с Техеран. САЩ наложиха тежки санкции срещу Ислямската република.

Нетаняху пропуска дебата в Общото събрание на ООН

Нетаняху пропуска дебата в Общото събрание на ООН

Нетаняху няма да участва на дебата в Ню Йорк от 24 септември, тъй като трябва да работи за политическото си бъдеще

Предвижда се иранският президент Хасан Рохани, който е в Ню Йорк, да се обърне към световните лидери в сряда.

Тазгодишната сесия на Общото събрание на ООН, която започва днес и приключва на 30 септември, привлече държавни и правителствени ръководители от 136 от общо 193 страни членки на ООН. Това масирано присъствие на световни лидери отразява нарастващия глобален фокус върху борбата срещу климатичните промени и опасното състояние по отношение на мира и сигурността.

ООН свърза действия на САЩ и Русия в Сирия с военни престъпления

ООН свърза действия на САЩ и Русия в Сирия с военни престъпления

Въздушните удари на водените от САЩ коалиционни сили в Сирия са убили и ранили много цивилни

Други страни ще бъдат представлявани от министри и вицепрезиденти - с изключение на Афганистан, чиито лидери са в много оспорвана президентска кампания преди изборите на 28 септември, и Северна Корея, която понижи представителството си от министър до, вероятно, своя посланик в ООН. Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и израелският премиер Бенямин Нетаняху отмениха плановете си да присъстват и изпращат министри.

Миналата седмица Гутериш повтори предупрежденията, че "напрежението се изостря". Светът, заяви той, "е в критичен момент на няколко фронта - извънредно положение с климата, нарастващо неравенство, засилване на омразата и нетолерантността, както и тревожен брой предизвикателства пред мира и сигурността".