Повече от 7 милиона избиратели са участвали в организирания от опозицията референдум във Венецуела, съобщава БиБиСи, цитирайки академични лица, наблюдавали вота.

Избирателите категорично са се противопоставили на плановете на правителството за ново Учредително събрание с правомощия да отнеме властта на Националното събрание и да пренапише конституцията.

Венецуела се готви за национален протест

Венецуела се готви за национален протест

Издирваният от властите Оскар Перес даде интервю

Венецуела е поляризирана между поддръжниците на президента Николас Мадуро и опозицията, която иска нови избори.

Медицинска сестра е била застреляна, докато е чакала на опашка да гласува в столицата Каракас. Мъже на мотоциклети са открили огън, убивайки 61-годишната Ксиомара Соледад Скот, и са ранили трима други.

Опозицията обвини "паравоенна" престъпна група за стрелбата.

Отделно журналистът Луис Олавариета е бил отвлечен, ограбен и пребит, като според него извършителите са група поддръжници на правителството, но е успял да избяга.

Повече от 100 души загинаха при сблъсъци и протести във Венецуела от април насам.

Светът мълчи за Венецуела – докога?

Светът мълчи за Венецуела – докога?

Чависти щурмуваха парламента, пребиха до кръв депутати...

Ректорът на Централния университет на Венецуела, Сесилия Гарсия Ароча, посочи, че 6 492 381 души са гласували в страната и още 693 789 в чужбина. Гласуването обаче не е правно обвързващо.

Избирателната активност е малко по-ниска от 7,7-те млн. души, които гласуваха за кандидатите на опозицията на парламентарните избори през 2015 г. В страната има 19,5 млн. регистрирани избиратели.

Гласувайки с "да" или "не" на три въпроса, 98% от гласувалите са отхвърлили новото събрание, предложено от президента Мадуро и подкрепиха призива за провеждането на избори преди края на неговия мандат през 2019 г.

Те също така са гласували за това въоръжените сили да защитават настоящата конституция.

Официалното гласуване за ново Учредително събрание ще бъде проведено на 30 юли, като то ще има правомощия да приеме промени в конституцията и да разпуска държавните инстуции. Ала критиците твърдят, че новото събрание би могло да въведе диктатура.

Неофициалният референдум в неделя е бил проведен в импровизирани избирателни секции в театри, спортни зали и площади във Венецуела и в повече от 100 страни по света.

Опозицията планира да изгори изборните книжа от неофициалното гласуване, така че онези, които са гласували срещу правителството, да не могат да бъдат идентифицирани и преследвани.

Въпреки че гласуването беше само символично, опозицията се надява, че високата избирателната активност ще окаже натиск върху правителството.

Ала Мадуро определи референдума като "безсмислен". Мадуро твърди, че Учредителното събрание е единственият начин, по който Венецуела ще излезе от икономическата и политическата криза.