Google признава, че е допуснала грешка, като не е разкрила, че един от продуктите за домашна аларма съдържа микрофон. В спецификациите на продукта Nest Guard, които се предлагат от 2017 г., компанията не споменава устройството за слушане, съобщава БиБиСи.

По-рано този месец компанията обяви, че актуализацията на софтуера ще направи Nest Guard контролирана с глас. В Twitter засегнатите собственици на Nest са уведомени, че микрофонът "не е бил използван до този момент".

Business Insider първи съобщават за ситуацията. Nest Guard е един от компонентите в гамата Nest Secure на продукти за домашна сигурност. Системата включва различни сензори, които могат да бъдат наблюдавани дистанционно от потребителя.

Nest Guard е многофункционална аларма, клавиатура и сензор за движение, но въпреки че е обявена преди повече от година, думата "микрофон" е добавена само към спецификацията на продукта този месец. Промяната съвпада с обявяването, че вече е съвместима с Google Assistant.

В отговор на критиките, Google заяви: "Микрофонът на устройството никога не е бил предназначен да бъде тайна и трябваше да е включен в техническите спецификации. Това беше грешка от наша страна. Микрофонът никога не е бил включен и се активира само когато потребителите специално активират опцията".

"Системите за сигурност често използват микрофони, за да осигурят функции, които разчитат на звуковото отчитане. Включихме микрофона в устройството, така че да можем да предложим допълнителни възможности на нашите потребители в бъдеще, като например възможността за откриване на счупено стъкло", допълва компанията.

"Меа Кулпа" на Google е приета като искрена от много компании, но някои коментират, че това поражда значителни опасения за неприкосновеността на личния живот.

"Това е нещо, което ме прави параноик за умните домашни устройства", Ако притежавах едно от тези неща и разберях, че най-голямата рекламна компания в света крие микрофон в дома ми в продължение на една година, щях да съм бесен", коментира Ник Хеър, който пише за Pixel Envy.

Базираната във Великобритания група за защита на личните данни Big Brother Watch коментира: "Много от притесненията ни за интелигентните домашни устройства се оказват верни ... На Google трябва да се потърси отговорност за неправилно рекламиране на този продукт."

Nest Guard се продава в САЩ миналата година като част от защитната алармена система на Google. Планирано е и европейско и канадско представяне, което все още не е започнало.

Nest е компания, известна с интелигентния си термостат, е придобита от Google през февруари 2014 г. за 3,2 млрд. долара.

Признанието идва дни след като Сингапурските авиолинии се сблъскаха с критики за инсталирането на камери на гърбовете на някои от седалките на своите самолети, като част от нова развлекателна система за полети.

Компанията потвърди съществуването на камери в неделя, но заяви, че те не са работещи и нямат планове да ги използват.