Активни позиционни сражения се водят в Донецка и Луганска област, по време на които нито една от страните все още не е в състояние да постигне убедителен успех.

На 8 декември руската армия е изпратила подкрепления на позициите си край градчето Сватово в Луганска област, което украинските въоръжени сили се опитват да превземат. Руснаците са се опитли да контраатакуват там. Въпреки това, позовавайки се на украинските военни, ISW отбелязва, че контранастъплението е било отблъснато.

Във връзка със ситуацията в района Институтът за изследване на войната припомня прогнозите си, че руската армия възнамерява да засили активността си край Сватово, за да предотврати очакваното настъпление на украинските военни.

Британското разузнаване: В Луганска област е прехвърлена елитна руска армия

Британското разузнаване: В Луганска област е прехвърлена елитна руска армия

Русия е завършила изграждането на отбранителни съоръжения

В четвъртък руските военни натискат и край окупирания от тях град Кременна, който е по-близо до Лисичанск и Северодонецк. Украинските военни твърдят, че тук са били отблъснати няколко атаки, докато руското министерство на отбраната съобщава за настъпление в посока Лиман. ISW цитира руски военен блогър, според когото руската армия постига незначителни успехи край Кремена и не може да навлезе дълбоко в украинските позиции.

Мястото на най-ожесточените сражения остава Бахмут, Донецка област, където руската армия активно атакува. Въпреки това Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че украинските военни са успели да отблъснат настъплението на руснаците около седем населени места. В същото време руски източници твърдят, че украинските въоръжени сили на свой ред са контраатакували около пет селища край Бахмут, но тези опити са били отблъснати.

Путин: Ние удряме украинската инфраструктура, но те започнаха първи с Кримския мост

Путин: Ние удряме украинската инфраструктура, но те започнаха първи с Кримския мост

Това е първо признание, че Москва атакува целенасочено инфраструктурни обекти