Официални представители на Израел и Турция се срещнаха в Женева в опит да намалят напрежението между двете държави след инцидента с „Флотилията на свободата", съобщи СиЕнЕн, позовавайки се на източници от Тел Авив и Анкара.

Срещата стана възможна, след в петък като турският премиер Реджеб Ердоган изпрати два специално оборудвани самолета в обхванатия от горски пожари Израел. Бенямин Нетаняху публично благодари на колегата си, а по-късно са провели телефонен разговор, съобщиха от външното министерство в Анкара. Тогава Нетаняху е изразил желание да обсъдят отношенията между двете страни.

Йосиф Цихановер, израелският представител в комисията на ООН по повод инцидента от 31 май, е отлетял за Женева по искане на премиера. От турска страна е присъствал дипломатът Феридън Синирлиогло.

Израелски представител коментира лаконично срещата, провела се в неделя: „Съжаляваме за влошаването на отношенията ни с Турция и, разбира се, бихме се радвали на подобрение".

Турция дълги години беше най-силният съюзник на еврейската държава в мюсюлманския свят, но отношенията между двете страни охладняха, след като на 31 май израелски командоси прехванаха флотилия от кораби с хуманитарна помощ, предназначени за Ивицата Газа. При щурма загинаха деветима турски активисти.

Въпреки твърденията на Израел, че войниците са използвали сила при самоотбрана, разследване на ООН доказа, че военните са нарушили международното право с действията си.