Руският бизнесмен Евгений Пригожин, който е приближен на руския президент Владимир Путин, е основал организацията с нестопанска цел "Фонд за борба с репресиите". Информацията за това беше публикувана на страницата на неговата компания "Конкорд" в руската социална мрежа "ВКонтакте", съобщава "Новости".

"Днес Евгений Викторович Пригожин основа организацията с нестопанска цел "Фонд за борба с репресиите". Целите и задачите на организацията са борба за правата на човека в западните страни и подкрепа за граждански активисти", се уточнява в съобщението.

Отбелязва се, че документите на фондацията са подадени за регистрация. Работата върви в режим на инициативна група.

"Готвачът на Путин" се зарича да разори Навални

"Готвачът на Путин" се зарича да разори Навални

Настоява да му изплати 1,2 млн. долара

По-рано САЩ добавиха към списъка със санкциите и обвиниха Пригожин, 12 други лица и три компании, за които се твърди, че са свързани с Пригожин, в намеса в американските избори. От всички обвиняеми по наказателното дело срещу 13 лица и фирми в производството останаха да участват само компаниите на Пригожин "Конкорд мениджмънт и консалтинг" и "Конкорд кетъринг".

Техни представители извоюваха делото да е закрито в очакване на съдебния процес по искане на Министерството на правосъдието на САЩ. Правосъдното ведомство обясни отказа от по-нататъшно съдебно преследване с нежеланието да се предоставят на обвиняемите доказателства, като се позова на секретността на методите на специалните служби. Адвокатът на "Конкорд мениджмънт" Ерик Дюбелиер каза пред "Новости", че защитата е спечелила делото за намеса, независимо от начина, по който прокурорите се опитват да го заведат.

Готвачът на Путин жoнглира с много чинии

Готвачът на Путин жoнглира с много чинии

Пригожин е тъжен и съди всички

По-късно Пригожин се оплака в Следствения комитет на Русия за опит за отвличането му от американски граждани като част от организирана престъпна група. По-рано ФБР отново публикува в "Туитър" информацията на офиса си във Вашингтон за издирването на руски граждани по случая за намеса в изборите през 2016 г., Пригожин също е в списъка. 

През есента на 2020 г. Съветът на Европейския съюз включи Пригожин в списъка със санкции по отношение на Либия. В тази връзка самият бизнесмен увери, че нямал бизнес проекти в Либия.

САЩ санкционираха лица и компании, свързани с Пригожин - "готвачът на Путин"

САЩ санкционираха лица и компании, свързани с Пригожин - "готвачът на Путин"

Ограниченията засягат организации в Судан, Хонконг и Тайланд