Високопоставени служители на администрацията на Байдън са загрижени, че руският президент Владимир Путин им е подготвил още изненади по отношение на Украйна, насрочени да осуетят и провалят седемдесет и петата годишнина на срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли, пише Atlantic Council.

"Той не иска нищо повече от това да вали на нашия парад", каза наскоро високопоставен американски служител. Някои представители на администрацията обмислят потенциални сценарии и възможни реакции, въпреки че е трудно да се съсредоточат изцяло върху Украйна, тъй като войната в Близкия изток и много други неща са в ход.

Има широка гама от възможности. Например Путин може да започне още по-ожесточена и по-мащабна лятна военна офанзива в Украйна от тази, която се провежда в момента. Той може да пусне нови оръжия. В същото време той може да предложи по-решително (но все още неискрено) предложение за мир или усилие за прекратяване на огъня, предназначено главно да се хареса на световното мнение, дори когато членовете на НАТО предоставят на Украйна повече военна тежест.

Като се има предвид поведението на Путин в миналото около големи глобални събития, една лятна изненада би изглеждала, е, не толкова изненадваща. Нахлуването на Русия в Грузия през 2008 г. беше насрочено да съвпадне с летните олимпийски игри в Пекин; нейното нахлуване в Украйна през 2014 г. се състоя по време на Зимните олимпийски игри в Сочи, Русия; и второто му нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. последва среща между Путин и китайския лидер Си Дзинпин преди Зимните олимпийски игри в Пекин същата година.

Освен привързаността на Путин към светлините на прожекторите в такива моменти, има и други причини да се тревожим, че това може да бъде лято с максимална опасност за Украйна, а оттам и за Алианса на НАТО само дни преди политическите конвенции на Републиканската и Демократическата партия в Съединените щати .

Путин изглежда решителен, въпреки че позицията му не е завидна. В продължение на няколко седмици Конгресът на САЩ най-накрая одобри големия си пакет за помощ и няколко страни се съгласиха, че Украйна може да използва техните оръжия за насочване към военни обекти в Русия. Междувременно Франция бързо развива инициатива за разполагане на войници като обучители в Украйна. Но няма доказателства, че нещо от това е убедило Путин да преразгледа агресивните си планове за Украйна. Вместо това той изглежда е решил, че трябва да удвои офанзивата си това лято, преди да пристигне още военно оборудване на САЩ. Противовъздушната отбрана на Украйна ще остане уязвима още много седмици.

Няма забавяне на продължаващата офанзива на Русия около Харков - дори когато нямаше почти никакво движение напред от седмици - и безмилостните атаки на Путин срещу енергийните източници и инфраструктурата на Украйна продължават да нанасят значителни щети. Кремъл все още има значителни резерви, които могат да бъдат изпратени в офанзивата на Харков, за разширяване на досега неуспешната кампания в Донбас за превземане на Часов Яр или за започване на нова офанзива на север към Суми.

Освен тези резерви, има и други фактори, които насърчават Путин. Киев продължава да се сблъсква с недостиг, дължащ се основно на културата, която вярва, че младите мъже не трябва да бъдат мобилизирани преди да достигнат късните си двадесет години. Администрацията на Зеленски и Радата наскоро предприеха стъпка за решаване на този проблем, като намалиха наборната възраст с две години до двадесет и пет, но това политически трудно решение не решава проблема с прекомерното използване на фронтовите войски.

Путин също се успокоява от преизбирането си през март и двудневната си среща със Си в Пекин миналия месец. В същото време той трябва да гледа на кризата в Газа и предизборната кампания в САЩ като на желано разсейване на ръководството на САЩ. Ето защо високопоставен американски служител ми каза, че Путин изпитва известна увереност.

На седемдесет и една възраст Путин затвърди властта си в Русия, като официалните резултати показват, че той е получил 87 процента от гласовете през март, резултат, който той използва, за да оправдае още повече войната си срещу Украйна. Новият му шестгодишен мандат, ако го завърши, ще му позволи да надмине Йосиф Сталин като най-дълго управлявалия руски лидер от два века. Подтекстът: Светът ще трябва да се справи с една окуражена Русия в обозримо бъдеще.

Срещата на Путин със Си през май подчерта решимостта на китайския лидер да удвои подкрепата си за своя руски колега. Си прави това въпреки нарастващата критика от страна на САЩ и Европа и увеличеното изтичане на информация по отношение на спецификата на това как Китай позволява и овластява продължаващата война на Русия.

Говорейки за войната в Украйна, Путин благодари на Си за "тези инициативи, които предлага за регулиране на този проблем". Путин каза: "Това партньорство без съмнение е пример за това как трябва да бъдат отношенията между съседните държави".

"Отношенията между Китай и Русия днес са трудно спечелени и двете страни трябва да ги ценят и поддържат", каза Си.

Неотдавнашните мерки на президента на САЩ Джо Байдън за разхлабване на ограниченията върху използването на американско оръжие от Украйна за поразяване на цели в Русия щяха да предизвикат повече опасения в Русия, ако не беше ограниченият характер на отменените ограничения, прилагащи се само за зони в Русия, от които източният град Харков е ударен.

По време на речта си в чест на осемдесетата годишнина от Деня D миналата седмица Байдън направи пряка връзка между борбата срещу фашизма през Втората световна война и войната в Украйна. Той каза, че Съединените щати "няма да се измъкнат" от конфликта. "Защото ако го направим", обясни той, "Украйна ще бъде покорена и това няма да свърши дотук. Съседите на Украйна ще бъдат застрашени. Цяла Европа ще бъде застрашена.

И все пак опитът на Русия показва, че реториката на Байдън е по-твърда от готовността му да предостави американски оръжия по начин, който би увеличил шансовете на Украйна не само за оцеляване, но и за победа.

Путин може да бъде успокоен и от продължаващото нежелание на Байдън да подкрепи членството на Украйна в НАТО, изразено отново в скорошно интервю с президента на САЩ в списание TIME. Коментарите на Байдън, които се противопоставят, по думите му, на "НАТОизацията на Украйна" са превантивен ход на президента на САЩ преди предстоящата среща на върха на НАТО. Членовете на Алианса вероятно ще осигурят "мост" към НАТО за Украйна, но не и определен във времето път към пълноправно членство и заедно с това гаранцията за сигурност, която е доказала своята стойност за съюзниците, които граничат с Русия.

Същите служители на администрацията на Байдън, които се тревожат за лятна изненада, се надяват, че украинските сили могат да задържат своите отбранителни линии срещу руснаците през 2024 г. и след това да започнат нова военна офанзива през 2025 г. с попълнени запаси от боеприпаси и войници. Тогава Украйна може да си върне достатъчно територия, за да подобри позицията си в преговорите.

Най-добрият начин да се отговори - още по-добре, да се предотврати - всяка потенциална лятна изненада на Путин би била чрез изненада на самата НАТО на срещата на върха, такава, която демонстрира ниво на единство и целеустременост, което би принудило Путин да преосмисли амбициите си в Украйна. Една такава изненада може да бъде по-ясно дефиниран и очертан украински път към членство в Алианса, което да покаже на Путин, че не може да блокира този резултат чрез продължаваща война. Друго би било премахване на всички ограничения върху използването на оръжия от САЩ и други съюзници от Украйна, премахвайки веднъж завинаги всяко безопасно убежище за руските агресори.

Време е приятелите на Украйна, в този момент на максимална опасност, да откраднат инициативата от Путин чрез политики и практики, които разклащат доверието му и възстановяват украинската инерция.

Пожеланията остават неадекватна стратегия за победа над Путин.