Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко, позовавайки се на руски канали в "Телеграм", съобщи, че бившият президент на Украйна Виктор Янукович се очаква да кацне в беларуската столица Минск. Тази информация е разпространена от украинската агенция УНИАН, като за нея няма независимо потвърждение.

По-рано в украински медии се появи информация, че Русия иска да обяви Янукович за "президент" на Украйна. Той беше президент на Украйна до 22 февруари 2014 година, когато подаде оставка и избяга в Русия след продължили почти три месеца антиправителствени протести станали известни като "Евромайдан"

Срещу Янукович се водят редица дела в Украйна, той вече е осъден за държавна измяна на 13 години затвор.

Припомняме, че в Беларус ще се проведе третия кръг от руско-украинските преговори, като преди неговото започване говорителят на руския президент Дмитрий Песков за първи път обяви пред "Ройтерс" исканията на Кремъл към Украйна. Те включват вписване на неутралитета в украинската конституция, признаване на руския суверенитет върху Кримския полуостров, както и признаване на "независимостта" на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.По-рано украинските власти заявиха, че нямат намерение да правят компромиси с териториалната цялост на Украйна.

Русия обяви официално исканията си към Украйна

Русия обяви официално исканията си към Украйна

Няма промяна от първоначалната руска позиция

Още преди началото на руската инвазия западни разузнавателни служби предупредиха, че Москва може да се опита да постави в Киев на власт марионетно правителство, което да се съгласи формално с руските искания.